top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLenka Brašeňová

Začínate s esenciálnymi olejmi?

Aktualizováno: 13. 10. 2023

Týchto 7. bodov Vám pomôže na bezpečnej ceste využívania esenciálnych olejov.



1. Sú to silné koncentráty. Na jednu fľaštičku esenciálneho oleja je v závislosti od druhu a časti rastliny potrebné určité množstvo rastlinného materiálu.


Na jednu 15 ml fľaštičku (cca 300 kvapiek) esenciálneho oleja:

  • Lemon - potrebných cca 50 citrónov

  • Lavender - potrebných cca 1,36 kg kvetov

  • Peppermint - potrebných cca 1,36 kg lístkov

Pre obrovské množstvá rastlinného materiálu spracované do jednej 15 ml fľaštičky si v praxi môžete predstaviť, že jedna kvapka Peppermint sa množstvom esenciálneho oleja vyrovná cca 28 šálkam mätového čaju.


Jedna - dve kvapky esenciálneho oleja sú z tohto dôvodu pri používaní často viac než dosť. Stačí skutočne málinko, aby ste si mohli vychutnávať účinky esenciálnych olejov, ktoré sú schopné v našom tele prekonávať dlhé vzdialenosti. (Poskytujú benefity celému organizmu)


2. Pri aplikácii sa vyhýbajte citlivým oblastiam. Buďte veľmi opatrní ak esenciálne oleje nanášate okolo očí, uší, nosa a poranenej pokožky. Esenciálne oleje nikdy nekvapkáme priamo do očí, uší, či nosa.


3. Ak máte pochybnosti... radšej ich rieďte. Niektoré druhy esenciálnych olejov patria medzi tzv. horúce esenciálne oleje - v nezriedenom stave môžu spôsobiť popáleniny pokožky a slizníc. Horúce esenciálne oleje, riedime v základovom oleji: napr. vo frakciovanom kokosovom oleji, ktorý je vždy tekutý. Základový olej znižuje silu esenciálnych olejov, ale taktiež esenciálne oleje ukotvuje (zabraňuje ich prchaniu z pokožky) a pomáha ich rýchlejšiemu vstupu cez kožu. Na riedenie nepoužívame vodu, má opačný efekt a mohla by naopak silu horúceho esenciálneho oleja pri aplikácii na pokožku ešte viac zosilniť.


4. Pred tým, než ich použijete perorálne, prípadne vnútorne, uistite sa, že sú na to vhodné. Existuje mnoho esenciálnych olejov, ktoré môžeme použiť vnútorne a perorálne... a rovnako existuje aj veľa takých, ktoré pre túto aplikáciu nie sú určené. Medzi produktami doTERRA nájdete aj gélové kapsulky, ktoré sú už esenciálnymi olejmi naplnené a pripravené na vnútorné použitie.


5. Keď aplikujete oleje masážne, vždy majte na mysli, ako reagujú na UV žiarenie. Väčšina z citrusových olejov nanesených na pokožku po vystavení UV žiareniu (slnko, solárium) môže spôsobiť, že sa na slnku spálite alebo sa Vám na koži objavia pigmentové škvrny. Pred nanesením na pokožku nezabudnite skontrolovať fotosenzitivitu esenciálneho oleja, prípadne patentovanej zmesi esenciálnych olejov.

Jediný citrusový esenciálny olej, ktorý môžeme bezpečne nanášať na pokožku aj v lete je Green Mandarin - nie je fotosenzitívny.


6. Deti sú na esenciálne oleje citlivejšie než dospelí. Buďte opatrní aké množstvo esenciálnych olejov použijete. Dávkovanie a riedenie esenciálnych olejov závisí od veku osoby, ale aj senzitivity pokožky, či druhu diskomfortu, ktorý chceme esenciálnym olejom zmierniť.


7. Existuje pestrá paleta možností, ako ich využívať v každodennom živote. Sledujte moje príspevky. Možno sa medzi nimi vyskytnú zaujímavosti a tipy na použitie v rámci Vašich obľúbených esenciálnych olejov.




--------------------------------------------------------------------- Viac o účinkoch esenciálnych olejov a rozdieloch medzi druhmi aplikácie sa dozviete: https://www.viaessentia.info/ucinky-esencialnych-olejov


Prečo sú esenciálne oleje od doTERRA výnimočné? https://www.viaessentia.info/doterra-esencialne-oleje



Ste zvedaví na svet esenciálnych olejov, ale neviete ako začať? S touto sadou je štart najkrajší, pretože obsahuje také druhy esenciálnych olejov a patentovaných zmesí, ktoré poskytujú rozsiahlu škálu využitia - Od pokojného spánku až po fyzickú a emocionálnu podporu: https://www.viaessentia.info/vasacesta

59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page