top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLenka Brašeňová

Biologická dostupnosť esenciálnych olejov

Aktualizováno: 7. 5. 2023




Esenciálne oleje sú v tele schopné prekonávať veľmi dlhé vzdialenosti vďaka svojej lipofilnej povahe.


Lipofilný znamená rozpustný v tukoch.


Keďže sa v membránach našich buniek a v medzibunkových priestoroch niektorých druhov tkanív lipidy (tuky) prirodzene vyskytujúje pre esenciálne oleje prirodzené, že dokážu cez tkanivá prenikať.



Príklad:

Môžete to principiálne spozorovať vtedy, keď pár kvapiek rastlinného alebo živočíšneho oleja pridáte do pohára vody. Vidíte na hladine jednotlivé kvapôčky tuku, a akokoľvek by ste sa snažili, nikdy vodu s olejom nespojíte, navzájom sa odpudzujú.


Ak však pridáte slnečnicový olej do rozpusteného masla - vizuálne neviete rozlíšiť, časti jednotlivých tukov.


Keďže naša koža okrem častí, ktoré predstavujú vodu obsahuje aj množstvo lipidov (tukov), v ktorých sú esenciálne oleje rozpustné, je pre esenciálne oleje veľmi ľahké prekonať vzdialenosť medzi povrchovou časťou kože a krvnými kapilárami.


 

Biologická dostupnosť je jedným z hlavných parametrov, ktorý by sme preto mali pri výbere spôsobu aplikácie esenciálnych olejov zvážiť.


Je definovaná ako podiel podanej dávky, ktorá sa dostane do systémového obehu v nezmenenom stave.


Biologická dostupnosť závisí od:

  1. spôsobu aplikácie

  2. množstva a koncentrácie esenciálneho oleja

  3. frekvencie dávkovania

  4. dĺžky, počas ktorého prebieha aplikácia



Ak sa nejaká látka zavádza injekčne do žily, jej biologická dostupnosť bude v tomto prípade podľa definície 100 %.


Ak je aplikovaná akýmkoľvek iným spôsobom, táto hodnota bude menej než 100 %.



Keďže sa esenciálne oleje injekčne neaplikujú druhým spôsobom aplikácie, z ktorého sa do krvného obehu dostane najviac látok, je vnútorné používanie esenciálnych olejov (cez kapsuly, v jedlách a nápojoch, aplikácia pod jazyk).


Medzi ďalšie metódy aplikácie, pri ktorých esenciálne oleje prenikajú do krvného obehu patria: aplikácia inhaláciou a aplikácia na pokožku.


Môžeme teda povedať, že do krvného obedu sa dostávajú esenciálne oleje cez všetky druhy spôsobov aplikácií, ktoré poznáme.





Farmakokinetika a bezpečnosť pri používaní esenciálnych olejov.


Vo väčšine štúdií sa uvádza, že esenciálne oleje sa do krvného obehu po vnútornom, dermálnom a inhalačnom podaní, dostávajú veľmi rýchlo.


Známe je však aj to, že zatiaľ nemáme dostatok farmakokinetických údajov o esenciálnych olejoch pri využívaní človekom. (Farmakokinetika sa zaoberá skúmaním vstrebávania, distribúcie v tele a elimináciou látky v určitom čase.)


Vzhľadom na nedostatok informácií a množstvo faktorov, ktoré vstrebávanie esenciálnych olejov ovplyvňujú – sa nedá zatiaľ presnejšie určiť, aké percento sa z aplikovanej dávky esenciálneho oleja pri jednotlivých druhoch aplikácie dostane až do nášho krvného obehu.



Existujú však tabuľky, ktoré nám aspoň približným spôsobom odporúčajú koncentráciu aj frekvenciu používania esenciálnych olejov, aby sme sa vyhli negatívnym účinkom esenciálnych olejov (toxicita, poranenie popálením,...) a používali ich bezpečne. (Viac informácií o presnejšom dávkovaní, obmedzeniach a bezpečnosti sa dozviete na https://www.viaessentia.info/ucinky-esencialnych-olejov - kde nájdete čiastočný náhľad do obsahu Kľúča k používaniu esenciálnych olejov)





Rozdiely v biologickej dostupnosti





U biologickej dostupnosti platí, že je u každého človeka rozdielna a dokonca aj u jedného jedinca môžu vzniknúť rozdiely v tom, ako jeho telo látku spracuje.


Je to spôsobené faktormi ako:

  1. zdravotný stav

  2. výživa

  3. vek

  4. integrita pokožky

  5. metabolizmus...


Všeobecne môžeme povedať, že na to - koľko esenciálneho oleja sa nám dostane do krvného obehu sa podieľa množstvo faktorov (genetické faktory, ale aj faktory prostredia).


Absorpčné charakteristiky pokožky sa medzi jednotlivcami, ale aj medzi rôznymi oblasťami na tele u jedného človeka líšia a nezávisia len od hrúbky pokožky.


Niektoré z esenciálnych olejov ľahšie prenikajú cez pokožku v oblastiach ramien, niektoré prenikajú lepšie cez pokožku na chodidlách a dlaniach, iné v okolí pŕs a brucha.



Esenciálne oleje po dosiahnutí krvného riečišťa


Po vstrebaní do krvného obehu je rozsah, v akom sa látka absorbuje do jednotlivých telesných tkanív, odlišný a okrem vlastností esenciálneho oleja závisí čiastočne aj od množstva krvi, ktoré sa k tkanivu prirodzene dostáva.


Zvyčajne sa esenciálne oleje najrýchlejšie dostanú ku tkanivám orgánov, ktoré sú vystavené vysokému prietoku krvi: mozog, obličky, pľúca a kostrové svalstvo – pokiaľ sme v pohybe a športujeme. V pokoji má kostrové svalstvo relatívne nízky prietok krvi.



Pečeň, ktorá vykonáva veľké množstvo biotransformácií (premeny látok), podlieha špecifickému vnímaniu v rámci styku s esenciálnymi olejmi. Je to z dôvodu, že aj neškodné látky sa môžu počas ich spracovávania v metabolizme premeniť na toxické a tie môžu mať na pečeň lokálne nepriaznivé účinky.


Mozog a pľúca majú v pohľade na styk s esenciálnymi olejmi tiež osobité vlastnosti. Jednou z nich je tá, že sa s esenciálnymi olejmi môžu dostať do priameho kontaktu hneď počas aplikácie.


Keďže esenciálne oleje počas aromaterapie vdychujeme, dostávajú sa cez dýchací systém priamo do pľúc, ale zároveň sa cez čuchový nerv dokážu dostať priamo do mozgu – do limbického systému, ktorý dokážu ovplyvniť. (1)



Limbický systém

Limbický systém, ktorý je zodpovedný za riadenie emočných reakcií tela, je v úzkom prepojení s našimi čuchovými bunkami. V každodennom živote túto súhru môžete aktívne vnímať vtedy, keď vo Vás určité pachy vyvolajú spomienky a emócie. (2)



Vo vnímaní vôní nie sú dôležité len silné prežitky, ktoré sú s určitou vôňou prepojené, ale aj samotná chemická podstata danej vône. Niektoré aromatické látky sú svojou chemickou podstatou schopné ovplyvňovať naše pocity. Dokážu pôsobiť povzbudzujúco, môžu mať upokojujúci účinok, pomôžu so sústredením... (2) (3) Aromaterapia má dokonca vplyv aj na metabolické procesy v našom tele. (4)


​Aromaterapia sa na základe týchto súvislostí zaraďuje do jednej z ciest, ako vplývať na emócie.



Metabolizmus esenciálnych olejov


Po aplikácii esenciálneho oleja pôsobia esenciálne prvotne v mieste aplikácie. Avšak súčasne s pôsobením v danej lokalite sa postupne dostávajú ku krvným kapiláram.


Keď sa éterické oleje dostanú do krvného obehu, pôsobia na celé telo. Oleje cirkulujú cez krvný obeh a interagujú s tkanivami a bunkami v celom tele.


Viac o skúmaní týchto interakcií sa dozviete:


Nakoniec musia cirkulujúce oleje prejsť cez pečeň, ktorá je primárnym miestom metabolizmu esenciálnych olejov v tele. Keď sa esenciálny olej dostane do pečene, špecializované enzýmy pracujú na rozklade jednotlivých zlúčenín na metabolity. Tieto metabolity naďalej cirkulujú v tele až kým sa cez vylučovací systém (predovšetkým močovou sústavou) nedostanú z tela preč (5). Niektoré metabolity esenciálnych olejov môžu byť odstránené stolicou, cez kožu alebo vydychované z pľúc (6).



Zistilo sa, že okrem látok v esenciálnych olejoch, ktoré majú širokú škálu benefitov sú aj mnohé ich metabolity biologicky aktívne a taktiež majú priaznivé účinky.


Lemon, Wild Orange, Lime...


Jedna štúdia skúmala, ako telo metabolizuje limonén, ktorý je hlavnou zložkou mnohých citrusových olejov. Keď sa limonén dostane krvným riečišťom k pečeni - jej bunky produkujú enzýmy a metabolizujú (premieňajú) limonén na kyselinu perillovú (kyselina perillová je primárnym metabolitom limonénu) (7). Hoci je samotný limonén vysoko účinný, kyselina perillová napodobňuje jeho účinky a môže mať dokonca silnejší účinok (8) (9) (10).


Lavender, Bergamot....


Ďalším príkladom je linalylacetát, ktorý je vo vysokých množstvách prítomný v esenciálnych olejoch z levandule, šalvie a bergamotu. Enzýmy v tele metabolizujú linalylacetát na linalool (10) (11). Predpokladá sa, že linalool (metabolit linalylacetátu) podporuje relaxáciu v tele (12) a je zaujímavé, že pravdepodoben aj linalylacetát má priaznivý vplyv na relaxáciu (13).


V posledných desaťročiach sa vedci začali intenzívne venovať nie len účinkom esenciálnych olejov, ale aj tomu ako vstupujú do nášho organizmu, čo sa s nimi deje po vstupe, ako sa v našom tele metabolizujú, vylučujú, aké majú škodlivé účinky, pri akých množstvách....


Mnoho otázok je stále nezodpovedaných, avšak vedeckým prístupom sa odkrýva stále viac a viac informácií, ktorých prínosom je bezpečnejšie používanie v praxi.





Bibliografia:


1. Tisserand, R., & Young, R. (2013). Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals: Second Edition. V Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals: Second Edition (s. 780).


2. The Power of Aroma | dōTERRA Essential Oils. https://www.doterra.com/US/en/the-power-of-aroma.


3. Toda, M. & Matsuse, R. Endocrinological effect of lavender aromatherapy on stressful visual stimuli. Contemp Clin Trials Commun 17, (2020).


4. Zhang, Y. et al. Assessing the Metabolic Effects of Aromatherapy in Human Volunteers. Evid Based Complement Alternat Med 2013, (2013).


5. Levin J-O, Erikssom K, Falk A, Lof A. Renal elimination of verbenols in man following experimentsl alpha-pinene inhalation exposure. Int Arch Occup Env Heal. 1992;63:571-573.


6. Jager W. Metabolism of terpenoids in animal models and humans. In: Baser KHC, Buchbauer G, eds. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications. Boca Raton, FL: CRC Press. Taylor & Francis Group; 2010:209-234.


7. Chow HHS, Salazar D, Hakim I a. Pharmacokinetics of perillic acid in humans after a single dose administration of a citrus preparation rich in d-Limonene content. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002;11(November):1472-1476.


8. Zhang Z, Chen H, Chan KK, Budd T, Ganapathi R. Gas chromatographic-mass spectrometric analysis of perillyl alcohol and metabolites in plasma. J Chromatogr B Biomed Sci Appl. 1999;728(1):85-95.


9. Gelb MH, Tamanoi F, Yokoyama K, Ghomashchi F, Esson K, Gould MN. The inhibition of protein prenyltransferases by oxygenated metabolites of limonene and perillyl alcohol. Cancer Lett. 1995;91(2):169-175.


10. Fukumoto S, Sawasaki E, Okuyama S, Miyake Y, Yokogoshi H. Flavor components of monoterpenes in citrus essential oils enhance the release of monoamines from rat brain slices. Nutr Neurosci. 2011;9(April 2006):73-80.


11. Bickers D, Calow P, Greim H, et al. A toxicologic and dermatologic assessment of linalool and related esters when used as fragrance ingredients. Food Chem Toxicol. 2003;41(7):919-942.


12. Kang P, Seol GH. Linalool elicits vasorelaxation of mouse aortae through activation of guanylyl cyclase and K(+) channels. J Pharm Pharmacol. 2015;67(5):714-719.



13. Koto R, Imamura M, Watanabe C, et al. Linalyl acetate as a major ingredient of lavender essential oil relaxes the rabbit vascular smooth muscle through dephosphorylation of myosin light chain. J Cardiovasc Pharmacol. 2006;48(1):850-856.


97 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page